11 paź 2016

Pyszna szarlotka - najlepsza na jesień - przepis


Jesienią często niestety pogoda zawodzi i choć z dziecięcych lat pamiętamy tylko tę piękną, polską złotą, to rzeczywistość bywa rozczarowująca. Zimno, szaro i deszczowo za oknem nie napawa pozytywnie do podejmowania aktywności na świeżym powietrzu. Niestety również jesienne przeziębienia opowiadają się za tym, aby pozostać pod kocem z kubkiem ulubionego gorącego napoju. Jednak w domu też można czas spędzić przyjemnie i umilić go również najbliższym. Ja jestem łasuchem, a jak już jeść coś co niestety w boczki idzie, to warto jeść coś smacznego. Dzisiaj mam dla Was przepis na idealną i pyszną szarlotkę.



Przepis, niestety muszę Was rozczarować, nie jest mojego autorstwa. Ja mam dryg do dań drugich, nie do deserów. Mistrzynią w tym temacie jest autorka bloga Szybkie Gotowanie. Pełny przepis dostępny jest TUTAJ, ja zrobiłam w opcji z całymi jajkami i dodałam trochę więcej mąki, ale tak jak autorka podkreśla jest to zależne od wielkości jajek i szklanki. U mnie po wygniecieniu ciasta nie przyklejało się ono w ogóle do palców, nie wiem czy tak to powinno wyglądać, ale wyszło pysznie. Jeśli chodzi o walory wizualne, to ciasto nie rozpadało się podczas krojenia, co miało miejsce przy moim eksperymentowaniu z innymi przepisami. 
Jabłka: Ja użyłam najkwaśniejszych jabłek jakie miał Pan na hali targowej. Jabłka pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam w teflonowym woku, bez oleju ani masła. Minimalnie tylko podlewałam wodą i zdjęłam z ognia jak tylko część jabłek zaczęła się rozpadać,. Jabłka dodawałam na tury, tak, żeby nie powstała jednolita masa, ale żeby faktycznie było czuć miękkie kawałki owoców w cieście. Dodałam dosłownie odrobinkę cynamonu dla zapachu.



Składniki na tortownicę Ø26 cm:
2 czubate szklanki mąki pszennej - u mnie wyszło ok pół szklanki więcej
3/4 szklanki cukru pudru
kostka miękkiego masła 250 g - ja robiłam z 200 i też wyszło
4 żółtka - robiłam z 3 całych jajek (autorce przepisu wyszło i mi też)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki domowego cukru waniliowego lub 1 op. cukru waniliowego
ok. 1,5 kg jabłek (lub 1 duży słoik jabłek prażonych) ja smażyłam jabłka w woku bez tłuszczu


Ciasto jest na prawdę smaczne i w sam raz słodkie. Użycie cukru pudru zamiast zwykłego myślę, że miało spory wpływ na efekt finalny. Wybór kwaśnych jabłek, to był strzał w dziesiątkę! Dzięki temu na prawdę je czuć i smak słodki z kwaśnym idealnie się równoważy. Szarlotka szybko zniknęła i na prawdę jest to najlepszy przepis, który kiedykolwiek miałam okazję wypróbować. Jako, że piekę względnie rzadko i niejednokrotnie niedoskonały przepis doprowadzał mnie do szału, dzielę się nim z Wami. A Wy macie jakieś swoje ulubione przepisy?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz