11 cze 2015

Bezglutenowy omlet

Dziś chciałabym się z Tobą podzielić prostym i szybkim przepisem na pyszny, bezglutenowy omlet. My uwielbiamy go jeść zarówno z powidłami śliwkowymi jak i w wersji wytrawnej.


  Potrzebne Ci będą:
2 jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej / 3 łyżki kaszki kukurydzianej
2 łyżki mleka
szczypta soli
opcjonalnie słodzik (1 łyżka cukru/ stevia w krysztale)
mikser/ trzepaczka
olej/ PAM
dodatki


Najpierw trzeba ubić pianę z białek i szczyptą soli na sztywno. Dodać do tego cukier nie przerywając ubijania. Dodać żółtka i mleko (ja mlekiem płuczę szklankę po żółtkach) oraz mąkę/ kaszkę i dokładnie wymieszać.
Zrobić jak każdy inny omlet :) czyli na rozgrzany olej wylać i czekać aż się zarumieni. Przekręcić.
Do gotowego wyłożyć ulubione dodatki. 
Można w trakcie mieszania składników urozmaicić również przepis w kakao czy wiórki kokosowe. 
W wersji wytrawnej słone dodatki można wrzucić do nieściętego jeszcze omletu na patelni.


Jeśli nie masz czasu na ubijanie białek i taką zabawę, to możesz wrzucić wszystkie składniki do pojemnika do blendowania i zblendować. Też wyjdzie smacznie, tylko będzie trochę mniej puszysty.


SMACZNEGO!

Przepis jest błyskawiczny i jak dla mnie smaczniejszy niż robiony z mąki pszennej. Jaki lubisz najbardziej? Z dżemem, owocami, a może z mięsem?

3 komentarze:

  1. Brzmi pysznie! Jutro wypróbuję przepis na śniadanie i jak wszystko pójdzie dobrze to wdrożę takie omlety do swojej dietki. Ja ostatnio robiłam bezglutenową tartę ze szpinakiem, ale nie mam konkretnego przepisu by się podzielić. A w weekend jeśli nie przygniotą mnie książki, zmajstruję jakieś ciasto, może dyniowo-marchewkowe? Jak masz jakieś fajne przepisy to podziel się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurde aż sięgłodna zrobiłam! muszę koniecznie wypróbować ten przepis bo w mojej diecie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karola ja uwielbiam ciasto marchewkowe, jakbyś miała jeszcze przepis bezglutenowy to chętnie wypróbuję :)

    Przepis mega szybki, prosty i pyszny Adrianko!

    OdpowiedzUsuń