23 maj 2015

Impreza urodzinowa i przepis na owocowy tort

Przyjęcie urodzinowe Aurelki odbyło się w poniedziałek w Krainie Zabaw. 



Szukasz inspiracji na tort? Koniecznie przeczytaj do końca!

Na imprezę przyszło kilkoro dzieci z grupy przedszkolnej. Zabawa była przednia i dzieci zadowolone. Chciałam wrzucić kilka zdjęć z urodzin, ale większość jest grupowa. Nie chcę umieszczać wizerunków innych dzieci, więc jest ich dosłownie kilka. 

Zorganizowanie przyjęcia w takim miejscu to świetne rozwiązanie. 
Oprócz szarlotki i napoi dla rodziców przygotowałam tylko tort. Reszta czekała już gotowa. Ominęło nas również sprzątanie po wszystkich dzieciakach. Jest to również fajna alternatywa dla przyjęcia w domu, bo atrakcji jest tak dużo, że dzieci się nie nudzą.

Za rok urodziny Aurelki na pewno znowu zorganizujemy w tym samym miejscu, bo byłam bardzo zadowolona. Na następne jednak sama przygotuję jedzenie, trochę zdrowsze. Kanapeczki, owoce, jakieś ciasto i te sprawy... Większość słonych i słodkich przekąsek tak na prawdę zjedli rodzice (bo dzieci nie chciały).





Szykujesz urodziny dla swojego dziecka? 
Myślisz nad kupnem torta, bo nigdy sama nie robiłaś? 
To wcale nie musi być takie trudne! 
Mam świetny przepis, który nie ma prawa nie wyjść i jest całkiem szybki w wykonaniu. 
Tort jest na prawdę pyszny, nie ma smaku chemii i łatwy w wykonaniu :)

Potrzebne Ci będą gotowe spody 3 sztuki (chyba, że masz jakiś fajny przepis na biszkopt, który zawsze ładnie i równo wyrasta, to pisz koniecznie w komentarzu) miska, sitko, szklanka i mikser. 
Nic nadzwyczajnego. Jak już to masz, to czas na składniki na masy.


Przepis na tort

Mus owocowy (2 środkowe warstwy)
500 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego
15 g żelatyny w proszku (1 czubata łyżka)
500 g śmietany 36  (ja użyłam tym razem 30 % śmietankę i też wyszło)

450 g truskawek zblendować i przetrzeć przez sitko. Powinno wyjść ok 1 i 1/4 szklanki musu. Dodać sok z cytryny, 5 łyżek cukru pudru i cukier wanilinowy. Schłodzić. Żelatynę zalać na 10 minut 4 łyżkami wody i namoczyć. Podgrzać ją i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać do niej 2 łyżki musu truskawkowego i wymieszać. Dodać do reszty musu i schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno i stopniowo dodawać pozostałe 3 łyżki cukru pudru. Dodać do niej ostudzony mus z żelatyną (stopniowo), ciągle lekko miksując.
Mus nie będzie całkowicie sztywny. Zesztywnieje dopiero po schłodzeniu w lodówce. Resztę truskawek pokroić na małe kawałki i dodać do musu rozsmarowanego już na torcie.


Masa z bitą śmietaną (wierzch tortu)
200 ml zimnego mleka
1 śnieżka
1 galaretka (ja użyłam cytrynowej)
Szklanka gorącej wody


Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Mleko ubić ze śnieżką na puszystą pianę i nie przerywając ubijania wlewać powoli rozpuszczoną galaretkę. Ja ubijam mikserem. Masa doszyć szybko tężeje dlatego najlepiej od razu wykładać ją na górę tortu.

Warstwy
Spód biszkoptowy jeżeli pieczesz sama możesz odrobinkę nasączyć herbatką owocową. Potem należy wyłożyć połowę musu owocowego i pokrojone truskawki. Można odstawić do lodówki jeżeli na warstwy masz ciężki biszkopt, żeby trochę stężał, ale jeśli używasz spodów gotowych, to nie ma takiej potrzeby. 
Potem na warstwę biszkoptu możesz wyłożyć trochę dżemu porzeczkowego. Ja w tym roku o nim zapomniałam, a nadaje fajnego kwasku. 
Kolejna warstwa musu i kolejny biszkopt. 
Na górę tortu i brzegi masa z bitej śmietany i voila tort gotowy! 
Zostało jeszcze tylko go przyozdobić. Możesz użyć do tego płatków migdałowych na brzegi i świeżych owoców na wierzch (truskawki i borówki świetnie się komponują) jak ja w zeszłym roku. Taka dekoracja jest bardzo prosta do zrobienia i elegancka. 
W tym roku postanowiłam zaszaleć z kolorami i do dekoracji użyłam posypki owocowej i  drażetek. Dzieci  były bardzo zainteresowane szczególnie tym ostatnim! 

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ja robiłam imprezkę w domu i nie dość, że dom wyglądał jakby przeszło po nim tornado, wykosztowałam się niemało, to stawałam na głowie, żeby dzieci się nie nudziły. Następnym razem też wynajmę taką salę zabaw i będę mieć święty spokój! Przepis ciekawy, przy następnej okazji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, że nie trzeba w ogóle sprzątać jest na prawdę dużą zaletą :)

      Usuń
  2. Ja wszystkim dzieciom robiłam imprezy w domu, przede wszystkim z powodu kosztów, bo pewnie na takiej sali to są niemałe koszty.
    Jeżeli chodzi o torty to od kilku lat dopiero robię sama biszkopt,kiedyś też kupowałam gotowe spody.
    Ja robiłam masę truskawkową z truskawek, śmietany 30 tki i śnieżki w proszku.
    Wszystko bzikowałam i gotowe,
    Ale u mnie najczęściej robię tort rafaello, z wiórkami kokosowymi.
    Jak znajdę chwilkę to wrzucę przepis, bo zbliża się okazja do upieczenia tortu.
    Twój tort fajnie wygląda, a najważniejsze,że córcia zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koszty faktycznie są sporo większe, ale w naszym M jakoś nie wyobrażam sobie 20 osób...
      Podaj przepis na biszkopt, chętnie wypróbuję :)

      Usuń