5 lut 2015

Gluten free #2

bezglutenowy

Niestety druga próba wprowadzenia glutenu zakończyła się fiaskiem. Pediatra zarządziła kolejny miesiąc bezglutenowy. Mam nadzieję, że przy kolejnej nie będzie już żadnych niemiłych niespodzianek...




O glutenie i najważniejszych informacjach o nietolerancji tego białka pisałam już przy okazji pierwszej reakcji uczuleniowej.

A oto lista zbożowych produktów bezglutenowych: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa.

2 komentarze:

  1. mi lekarka zaleciła dietę bezglutenową i bez laktozową, eh ale wszystko dla zdrowotności. najgorsze że olbrzymia większość produktów w sklepach jest z glutenem grrrr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale w tym momencie większość produktów przetworzonych go zawiera, co więcej zanieczyszczone nim mogą być produkty naturalnie występujące jako bezglutenowe, jak mleko. A niestety coraz więcej ludzi dorosłych i dzieci musi się go wystrzegać...

      Usuń