21 gru 2014

Świąteczne pierniczki

Wczoraj wieczorem wracam z pracy do domu, a tu takie widoki :D Tata z córcią pichcili pyszności. Przygotowania do Świąt czas zacząć!





A to przepis na te smaczne pierniczki ze strony chilli plate:

Składniki na ok. 40 szt. Proponuję jednak od razu podwoić składniki 

* 100g masła lub margaryny
* 170g miodu
* 100g cukru

Wszystko razem podgrzewać w rondelku do rozpuszczenia, następnie wystudzić.

* 1 jajko i 1 żółtko
* 330g mąki pszennej - to wartość orientacyjna zależna od masy, przyda się większa ilość
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka przyprawy do piernika
* 1 czubata łyżka ciemnego gorzkiego kakao

Jajko i żółtko ubić w misce, dodać mąkę przesianą z proszkiem, przyprawami i kakao, wlać wystudzoną masę miodową i dokładnie wyrobić miękkie ciasto. Będzie dość kleiste, więc dosypujemy mąkę do czasu, aż uda nam się uzyskać pierwszą kulę.
Ciasto w postaci 2-3 kulek ( aby łatwiej było je rozwałkować ), wstawić w misce do lodówki na 2-3 godziny.
Wałkować na grubość ok. 5-6 mm (będzie miękkie, w razie potrzeby podsypywać naprawdę minimalną ilością mąki).
Piec 10 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu pierniczki są miękkie, później twardnieją i znowu robią się miękkie, gdy zamkniemy je w szczelnym pojemniczku np. z dodatkiem 2-3 plasterków jabłka.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz