17 gru 2014

Gluten free

Niestety u synka pojawiły się niepokojące objawy wskazujące, że nie czas na gluten, po konsultacji z pediatrą odstawiliśmy gluten i łagodzimy objawy skórne oraz katar. Kolejna próba wprowadzenia tego białka czeka nas dopiero za 6 tygodni. Mam nadzieję, że to tylko nadwrażliwość ze względu na niedojrzałość przewodu pokarmowego i że kolejna próba nie okaże się również fiaskiem.


celiakia, nietolerancja glutenu, nadwrażliwość na gluten, alergia na gluten

Warto przed wprowadzeniem glutenu poczytać co nieco na temat objawów niepokojących, postępowania przy podejrzeniu, że szkodzi on naszemu dziecku i dziś chciałabym trochę to tematykę przybliżyć. To może, ale wcale nie musi być celiakia.


Objawy wskazujące na nietolerancję glutenu to:

problemy skórne, atopowe zapalenie skóry, wysypka, pokrzywka
biegunki (wodniste , tłuszczowe, czasem z domieszką krwi)
zaparcia,
bóle brzucha, często pojawiają się również wzdęcia i kolki,

bóle głowy, 
wodnisty katar,
wymioty,
skurcz oskrzeli,
skurcz anafilaktyczny.


Później może pojawić się również:

utrata masy ciała,
zaburzenia rozwojowe (dziecko wolno rośnie)
anemia (bladość skóry),

apatia, senność.



Jeśli u twojego dziecka pojawiają się jakiekolwiek niepokojące objawy mogące świadczyć o nietolerancji glutenu (najczęściej są to tylko zmiany skórne), to maszeruj do lekarza. Nie czekaj, bo gluten dla chorych na celiakię jest toksyczny. Efektem jego działania w tym przypadku jest wytwarzanie przez organizm przeciwciał giadyny, które z kolei powodują zanik kosmków jelitowych. Kosmki jelitowe odpowiadają za wchłanianie substancji odżywczych do organizmu, dlatego wczesna diagnoza jest niezmiernie ważna, aby zapewnić dziecku odpowiedni rozwój. Nieleczona celiakia wpływa nie tylko na nasz przewód pokarmowy, ale na wszystkie układy i może prowadzić do poważnych schorzeń.

Należy odróżnić 3 pojęcia nietolerancji glutenu: celiakię, alergię na gluten i nadwrażliwość na gluten. O ile w pierwszym przepadku dieta bezglutenowa musi być stosowana przez całe życie, to w pozostałych dwóch może być stosowana czasowo. Nie należy jednak bez wcześniejszej konsultacji przechodzić na dietę bezglutenową, gdyż mogłoby to utrudnić lub nawet uniemożliwić diagnozę. 

Badania:

W kierunku celiakii i alergii na gluten gastroenterolog może zlecić badania serologiczne z krwi na przeciwciała: przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA), przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF).
W przypadku braku IgA ocenia się przeciwciała w klasie IgG.
Ponadto gastroenterolog może zlecić wykonanie biopsji jelita cienkiego.
Można również przeprowadzić testy genetyczne HLA aby ocenić predyspozycje do występowania celiakii, takie testy warto wykonać dla członków rodziny (pokrewieństwo I stopnia). 
Testy skórne do rozpoznania alergii na gluten mogą być niewystarczające.
Nadwrażliwość można podejrzewać tylko i wyłącznie po wykluczeniu celiakii i alergii. W tym kierunku nie ma typowych testów jednak u osób z nadwrażliwością często występują przeciwciała antygliadynowe starego typu (AGA IgA lub IgG). Ważna jest również obserwacja czy wprowadzenie diety bezglutenowej łagodzi objawy, a prowokacja glutenem ich nie zaostrza (tylko po wykluczeniu celiakii i alergii na gluten).

Pamiętaj, że jeśli coś cię martwi to nie czekaj, samo nie przejdzie. Nie wprowadzaj również diety bezglutenowej bez konsultacji z lekarzem, gdyż wyniki badań serologicznych będą niemiarodajne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz