9 gru 2014

Czas na gluten!

wprowadzanie glutenu
odkopane, to jest przykład co oznacza gluten bez ograniczeń :)

Co to jest gluten?

Glutenem nazywane są niektóre białka zawarte w zbożach: pszenicy, życie, owsie, jęczmieniu i orkiszu.


Kiedy go wprowadzać?

Tak na prawdę to już zależy tylko od nas rodziców.
Wg starego schematu żywienia w Polsce zaleca się w 10 miesiącu życia dziecka, wg nowych zalecień już po 4. WHO i AAP zaleca wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca życia, także jest tu mała sprzeczność pomiędzy zaleceniami ogólnoświatowymi a naszymi krajowymi. 
Ja postanowiłam działać intuicyjnie i zastosowałam się do zaleceń WHO. B skończył 6 miesięcy i teraz mam zamiar ten gluten wprowadzić.
Dzieci, które nie są karmione piersią lecz MM mogą zostać poddane ekspozycji na gluten już po 5 miesiącu życia.

Jak wprowadzać gluten?

Należy go wprowadzać stopniowo, to jest tzw. ekspozycja na gluten, czyli oswajanie organizmu dziecka to tych białek. Ekspozycja powinna trwać całe 2 miesiące.

Rozróżnia się dwuetapowe wprowadzanie glutenu dla dzieci karmionych naturalnie i trzyetapowe dla tych karmionych mieszanką.



Dzieci karmione piersią:

1 etap: raz dziennie podajemy 2-3g glutenu (płaska łyżeczka do herbaty), może to być kaszka manna połączona z mlekiem matki (100ml) czy z innymi posiłkami jeżeli są już wprowadzone. 
2 etap: po pełnej ekspozycji gluten można podawać bez ograniczeń.


Dzieci karmione sztucznie:

1 etap: raz dziennie podajemy 2-3g glutenu (płaska łyżeczka do herbaty), może to być kaszka manna połączona z mlekiem modyfikowanym (100ml) czy z innymi posiłkami.
2 etap: po 6 miesiącu życia należy zwiększyć ilości glutenu do 6 g produktu glutenowego na 100 ml zupki raz dziennie.
3 etap: po pełnej ekspozycji i ukończeniu przez dziecko 9 miesiąca życia gluten można podawać bez ograniczeń.


Dlaczego ekspozycja jest tak ważna?

Podanie zbyt dużej ilości glutenu bez wcześniejszej ekspozycji mogłoby uczulić gdyż gluten jest silnym alergenem. Ponadto mogłoby dojść do choroby trzewnej zw. celiakią, powodującej nietolerancję glutenu. Gluten jest prawie wszędzie, a niestety osoby chore muszą całkowicie wyeliminować go z diety już na całe życie.

2 komentarze:

  1. Powoli trzeba najmłodszego oswajać, za moich zamierzchłych czasów wszystko było inaczej. Na szczeście moje dzieciaki nie miały na gluten alergii, młodsza gorzej, zaraz po urodzeniu skaza białkowa i tak już na nią ze wszystkim trzeba uważać. Za to są alergikami wziewnymi, ale jak to mówią, taki mamy klimat.
    Trzymam kciuki, abyś niedługo mogła wstawić podobne zdjęcie najmłodszego wcinającego chlebek :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tutaj A już była duża także wcinała wszystko ;) Mam nadzieje, że u nas obejdzie się bez alergii...

      Usuń